perjantai 15. elokuuta 2014

Toimiiko aarrekartta-menetelmä unelmien toteuttamisessa?

Aarrekartta voi olla hyvä väline ihmisille, joilla on vaikeuksia määritellä mitä he oikein haluavat – mikä puolestaan on yllättävän yleistä.

Minullekin tulee henkilökohtaiseen valmennukseen paljon asiakkaita, joiden kanssa on aivan ensimmäiseksi täsmennettävä se, mitä he haluavat; mikä on se lopputulos, mitä he valmennukselta odottavat. Moni osaa nimittäin kertoa, mitä he eivät halua tai mistä he haluavat eroon – kuten esim. ”haluan eroon lentopelosta,” ”en halua olla masentunut” tai ”en halua jännittää kilpailutilanteessa.”

Tällainen tahtotila ei kuitenkaan anna aivoillemme vielä viestiä siitä, mitä me haluamme. Niinpä tavoitteet onkin syytä määritellä oikein heti alkuun. Tässä tehtävässä myös aarrekartta voi olla varsin hyvä työväline.

Aarrekartta on kuitenkin mielestäni vasta osa unelmien toteuttamista, eikä se näin ollen sellaisenaan ole se autuaaksi tekevä tekijä.
Unelmien ja niiden toteutumisen välissä on nimittäin ainakin kaksi merkittävää tekijää: uskomukset sekä toiminta.

Niin monesti olen tavannut ihmisiä, jotka ovat jo vuosikausia halunneet jotain asiaa. He ovat tehneet aarrekarttoja ja muita tavoitteidenasettamisharjoituksia, mutta eivät silti ole lähestyneet tavoitteitaan käytännössä lainkaan. Hyvin usein jarruna ovat tällöin toimineet heidän uskomuksensa.

Uskomukset ovat pitkälti tiedostamattomassa mielessämme ”työskenteleviä” tekijöitä, jotka mm. määrittelevät meille sen, mitä me uskomme itsestämme ja muista, sekä mitä me pidämme ylipäätään mahdollisena. Hyvin usein meillä on tiedostamattomia rajoittavia uskomuksia, jotka estävät meitä liikkumasta niitä asioita kohti, joita tietoinen mielemme haluaa.

Onneksi nämä rajoittavat uskomukset ovat kuitenkin tunnistettavissa ja muutettavissa esim. henkilökohtaisella NLP-valmennuksella tai NLP-kurssilla.

Toinen tekijä tavoitteiden saavuttamiseksi – ja lopun kaiken juuri se määräävä tekijä – on toiminta.

Me voimme unelmoida ja asettaa tavoitteita vaikka koko elämämme läpi, mutta jos emme ikinä tee mitään niiden toteutumiseksi, unelmat jäävät mitä todennäköisimmin toteutumatta.

Minulle tuli tässä jokin aika sitten henkilökohtaiseen valmennukseen coaching-asiakas, joka kertoi, että hänellä oli ollut n. 1,5 vuotta apunaan life coach, jonka kanssa hän oli tehnyt mm. aarrekartan. Hänellä oli varsin kirkkaat unelmat ja tavoitteet mielessään, mutta hän oli hieman turhautunut siitä, että hän ei ollut noiden 1,5 vuoden aikana juurikaan edennyt kohti tavoitteitaan.

Mielestäni coachaus ei saa jäädä tuolle tasolle. Toki life coachille on hyvä, kun asiakas etenee hitaasti, sillä se tarkoittaa pitkäaikaista asiakassuhdetta ja tasaista tulovirtaa. Valmentajan tehtävänä tulisi mielestäni kuitenkin sen sijaan olla asiakkaan auttaminen mahdollisimman tehokkaasti ja tarkoituksenmukaisimmalla tavalla. Tiedän, että toiminta ja tehokkuus eivät kuulu monenkaan elämänlaatua painottavan life coachin sanavalikoimiin, mutta unelman saavuttaminen edellyttää aina jonkinlaista toimintaa.

Kaikki tulokset syntyvät toiminnan kautta. Tärkeintä mielestäni asiassa on myös se, että asiakas nauttii siitä toiminnasta ja matkastaan kohti unelmaansa. Toiminta ja tehokkuus eivät siis ole elämänlaatua rajoittavia tekijöitä, vaan sitä tukevia.

Ja unelmia meillä tulisi aina olla.


Tilaa myös Hannu Pirilän ilmainen uutiskirje ja saat aika ajoin tietoa ja vinkkejä valmennusten, koulutusten, hekilökohtaisen kehittymisen sekä NLP:n maailmasta. Me emme tule tukkimaan sähköpostilaatikkoasi jatkuvilla viesteillä, vaan lähetämme viestejä ainoastaan silloin tällöin, kun mielenkiintoista tiedotettavaa ilmenee.

Kirjoita alla olevan lomakkeen ylimpään kenttään sähköpostiosoitteesi, keskimmäiseen kenttään etunimesi, alimpaan kenttään sukunimesi ja klikkaa sitten "Subscribe" -painiketta. Niin helppoa sen on.

Liity postituslistalle:

* indicates required

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti