sunnuntai 13. lokakuuta 2013

Teemmekö elämässämme hyviä valintoja ja päätöksiä – vai huonoja?

Helsingin Sanomien artikkelissa ”Asiantuntijat: Lisää rahaa tupakasta vieroittamiseen” (HS 10.10.2013) professori Taru Kinnunen esittää, että yhteiskunnan tulisi laittaa enemmän rahaa ihmisten tupakoinnista vieroittamiseen. Ajatusta tukee dosentti Tellervo Korhonen sanomalla, että tupakkariippuvuu­den hoi­dos­sa tar­jo­ttavat kor­vaus­lääk­keet tulisi olla Kela-korvattavia.

Eikö tämän sijaan olisi paljon järkevämpää sijoittaa rahoja siihen, että ihmiset eivät ylipäätään aloittaisi tupakointia? Tupakointi on valinta, joka johtuu ihmisen huonosta päätöksestä. Sen sijaan, että yrittäisimme vieroittaa ihmisiä pinttyneestä huonosta tottumuksesta, meidän tulisi opettaa ihmisiä tekemään elämässään parempia valintoja ja päätöksiä. (Todettakoon muuten, että Hesarin mielipidekirjoituksessaan 12.10.2013 samainen Tellervo Korhonen yhdessä akatemiaprofessori Jaakko Kaprion kanssa toteaa myös, että ”Te­hok­kain­ta on eh­käis­tä tu­pa­koin­nin aloit­ta­mi­nen ko­ko­naan.”)

Huonot päätökset ja valinnat johtuvat hyvin usein siitä, että valitsemme välittömän tarpeentyydytyksen sen sijaan, että katsoisimme elämäämme hieman pidemmälle ja näkisimme valintojemme vaikutukset pidemmällä aikavälillä. Syitä tupakoinnin aloittamiselle on luonnollisesti monia, mutta tupakoinnin aloittamisen päätöksen taustalla saattaa olla esimerkiksi tarve tulla hyväksytyksi tietyssä porukassa tai vaikkapa stressin helpottaminen. Tupakointi saattaa tyydyttää tällöin esim. tarpeen tulla hyväksytyksi kyseisen ryhmän muiden jäsenten taholta, tai toisessa esimerkissä, tuoda väliaikaista helpotusta stressiin.

Jos katsomme ”tulevan elämämme filmiä” kuitenkin hieman pidemmälle, saatamme huomata, että kyseisen porukan hyväksyntä ei välttämättä ole tulevaisuutemme kannalta kaikkein tärkeintä ja että tupakoinnin jatkaminen saattaa sen sijaan estää meitä tulemasta hyväksytyksi jonkin toisen, vielä arvokkaamman, ryhmän taholta. Lisäksi jatkamalla tupakointia asetamme terveytemme ja hyvinvointimme alttiiksi vakaville seuraamuksille, joiden vaikutukset voivat olla huomattavasti merkityksellisempiä kuin tämän alkuperäisen ryhmän hyväksyntä.

Samoin, jos katsomme ”stressifilmiämme” hieman pidemmälle, saatamme huomata, että tupakointi ei ensinnäkään tule ratkaisemaan stressimme syitä eikä näin ollen tule ratkaisemaan sitä ongelmaa, joka meille stressiä aiheuttaa. Sen sijaan, mikäli jatkamme tupakointia, se itsessään tulee aiheuttamaan meille mahdollisesti runsain mitoin uusia stressin aiheuttajia.

”Helppohan se on sanoa, mutta kun ihmiset eivät vain ajattele noin,” sinä toteat?

Eivät niin. Jos ajattelisivat, niin tupakoitsijoita olisi varmasti huomattavasti vähemmän.

Ajattelua, samoin kuin parempia päätöksentekostrategioita, voidaan kuitenkin opettaa ihmisille varsin helpostikin, esimerkiksi NLP:n (Neuro-Linguistic Programming) avulla. Me voimme oppia hyvinkin nopeasti tunnistamaan eron hyvien ja huonojen päätösten ja valintojen välillä. Samalla opimme tekemään parempia valintoja myös muiden asioiden kuin tupakoinnin aloittamisen suhteen. Aivan samoin taidoin ja perustein voimme esimerkiksi päättää vedämmekö tänään kännin, teemmekö jonkin rikoksen vai teemmekö kenties jotain paljon hyödyllisempää.

Sama pätee siis myös alkoholismiin ja huumeriippuvaisuuteenkin. Niidenkin taustalla ovat ihmisen omat valinnat käytön aloittamisesta – ja viime kädessä myös lopettamisesta. Tämän tiedän myös asiaa hyvin läheltä seuranneena: Isäni oli alkoholisti. Hän joi aikoinaan usean vuosikymmenen ajan päivittäin alkoholia, kunnes sai erittäin vakavan, liiallisesta alkoholinkäytöstä johtuneen, sairauskohtauksen. Muutaman päivän kooman ja koneiden ylläpitämän henkiinjäämistaistelun jälkeen hän teki päätöksen. Hän valitsi siitä eteenpäin raittiuden. Hän teki nimenomaan valinnan. Hän ei tarvinnut siihen mitään Kela-korvattavia lääkkeitä. Hän valitsi muutaman kuukauden päässä odottavan kuoleman sijaan raittiuden ja sai sen myötä toistakymmentä vuotta lisää elinaikaa ja koko joukon onnellisia ja hyviä hetkiä elämäänsä. Hän sai mm. nähdä lastenlastensa syntyvän ja kasvavan.

Sama toimii myös tupakoinnin lopettamispäätöksiin. Minäkin sauhuttelin joskus nuorena. Hieman yli parikymppisenä olin sitten opiskelijaporukan mukana risteilyreissulla Tukholmassa. Tuolloin 80-luvun puolivälissä tupakoinnilla ei vielä ollut juurikaan rajoituksia, vaan käytännössä kaikkialla laivalla sai tupakoida vapaasti. Opiskelijaporukan kosteanrailakkaan juhlinnan lomassa tupakkaa paloi siis melko runsaasti. Kaksi iltaa laivalla juhlittuani raahauduin aamulla kotiini nukkumaan reissun rasituksia pois. Myöhemmin herättyäni totesin oloni, sekä ennen kaikkea maun suussani, edelleen sen verran huonoksi, että päätin sillä hetkellä lopettaa tupakoinnin kokonaan. Annoin ostamani verovapaan savukekartongin pois ja se oli siinä. Olin vihdoin tajunnut tupakoinnin vaikutukset hieman pidemmällä aikavälillä, mikä johti uuteen, parempaan valintaan. Siihen loppui sauhuttelu.

Okei, minä en ehkä ole hyvä esimerkki paatuneeseen nikotinistiin verrattuna. Siitä käyköön parempana esimerkkinä vaikka vaimoni veli. Kun hän lähes nelikymppisenä sai kuulla vaimonsa odottavan heille lasta, hän päätti lopettaa yli 20 vuotta kestäneen tupakointinsa. Hän ei halunnut tulevan lapsensa kasvavan tupakoivien vanhempiensa parissa. Hän näki mielessään tupakoinnin vaikutukset vielä syntymättömässä lapsessaan ja teki valinnan. Tämä valinta ja siitä seurannut päätös on pitänyt hänellä nyt noin kymmenen vuotta. Eikä siihenkään tarvittu Kela-korvattavia lääkkeitä.

Kyse on siis siitä, mitä me pidämme elämässämme tärkeänä ja siitä, että näemme valintojemme vaikutukset pidemmällä aikavälillä kuin välittömästi käsillä olevan tarpeen tyydyttämisenä.

Elämämme on tähänastisten valintojemme summa. Oppimalla tekemään parempia valintoja ja päätöksiä, vaikutamme merkittävällä tavalla edessämme olevaan elämäämme. Mitä nuorempana opimme tekemään näitä parempia valintoja, sen parempi. Eikä muuten ole lainkaan harvinaista, että NLP:n peruskurssin aikana joku kurssilaisista lopettaa pysyvästi tupakoinnin tai tekee jonkin muun elämäänsä merkittävästi vaikuttavan valinnan ja muutoksen. Itse asiassa, olen nähnyt sen tapahtuvan aika monta kertaa.


Tilaa myös Hannu Pirilän ilmainen uutiskirje ja saat aika ajoin tietoa ja vinkkejä valmennusten, koulutusten, hekilökohtaisen kehittymisen sekä NLP:n maailmasta. Me emme tule tukkimaan sähköpostilaatikkoasi jatkuvilla viesteillä, vaan lähetämme viestejä ainoastaan silloin tällöin, kun mielenkiintoista tiedotettavaa ilmenee.

Kirjoita alla olevan lomakkeen ylimpään kenttään sähköpostiosoitteesi, keskimmäiseen kenttään etunimesi, alimpaan kenttään sukunimesi ja klikkaa sitten "Subscribe" -painiketta. Niin helppoa sen on.

Liity postituslistalle:

* indicates required

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti